Vzhled stránek:
EN CZ
 Šroubové česle ScreenHelix

Použití

Šroubové česle ScreenHelix s integrovaným lisem na shrabky slouží jako mechanické předčištění u čistíren odpadních vod, a to jak s gravitačním nátokem, tak s nátokem z čerpací stanice. Mohou být instalovány do nerezové vany nebo přímo do betonového kanálu. Jsou určeny pro umístění v budově.

Technický popis

Šroubové česle ScreenHelix se skládají z:

  • nerezové vany (pokud se česle neinstalují přímo do betonového kanálu),
  • hřídele se šnekem, který je opatřen kartáči,
  • tubusu, v jehož spodní části je síto,
  • výstupního skluzu pro shrabky,
  • převodovky s elektromotorem.
Šroubové česle Šroubové česle
Šroubové česle SH300 v nerezové vaně - provozní poloha Šroubové česle SH300 v nerezové vaně - servisní poloha

Odpadní voda natéká gravitačně do betonového kanálu nebo je čerpána do nerezové vany, ve které je umístěn tubus se šnekem. Ve spodní části tubusu je síto, na kterém dochází k zachycení nerozpustných látek větších než je velikost ok síta. V přednastavených časových intervalech se spustí cyklus samočištění, při němž rotací šneku dochází jednak k posunu nečistot zachycených na sítu směrem vzhůru a zároveň kartáče připevněné na šneku čistí síto. Zařízení je vybaveno snímačem hladiny. Jakmile hladina před sítem nastoupá do určité výšky, spustí se cyklus samočištění i mimo přednastavený časový interval. Pro snadnou údržbu jsou česle vybaveny výklopným šroubovým mechanismem, kterým lze celý tubus vyklopit do vodorovné polohy. Nátok do čistírny odpadních vod je v této poloze chráněn zasunutím česlicové mříže do vany nebo betonového kanálu před šroubové česle.

Materiálové provedení

Veškeré komponenty šroubových česlí ScreenHelix, které přicházejí do kontaktu s odpadní vodou jsou vyrobeny z korozivzdorné austenitické chrom-niklové oceli jakosti 1.4301 (dle ČSN se jedná o ocel 17 240). Vlákna kartáčů jsou vyrobena z polyamidu.

Typová řada

Zařízení je vyráběno ve čtyřech typových řadách. Na přání lze vyrobit i větší modely.

Typ Příkon
[kW]
Průtok Qmax
[l/s]
Průliny
[mm]
Kanál
šířka x hloubka
[mm]
SH 300 1,1 30 6 x 26 400 x 600
SH 400 1,1 40 6 x 26 500 x 700
SH 500 1,5 50 6 x 26 600 x 800
SH 600 1,5 60 6 x 26 700 x 900